MonnikenbergVerslag: Jan Loggen
Zaterdag 12 maart heeft Nardinclant in de bossen rond het klooster 'de Monnikenberg' een 'echte' storm nagebootst. De Monnikenberg is een oud landgoed dat de afgelopen jaren is versnipperd. De zusters die in het klooster wonen hebben het gebied in stukken verdeeld. Een deel is overgedragen aan het Goois natuurreservaat. Het gedeelte dat ligt tegen het Ziekenhuis Hilversum is verkocht aan een projectontwikkelaar (huizen), en het gedeelte waar het klooster staat is nog van de zusters.
Het gebied wordt begrensd door de spoorlijn Hilversum Baarn en de Soestdijkerstraatweg.
Het gebied maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstruktuur.
Monnikenberg

Zo zag het bos er voor de 'storm' uit. Geen ondergroei, geen bosverjonging, dit bos mag geen naam hebben. Geen variatie, dus niet aantrekkelijk voor de fauna; hooguit voor een verdwaalde Zwarte Mees die hoog nestelt in de hoge boomtoppen van de Douglas.
Monnikenberg

Het saaie bos onderging een metamorfose. Natuurtechnisch bosbeheer doet wonderen. Traditioneel wordt de kettingzaag gebruikt om te kappen. Gelukkig bestaan er ook innovatieve natuurbeheerders. Met een lier vel je de hele boom inclusief de wortelkluit. In plaats van een afgezaagde boomstobbe ligt er nu een wortelkluit. Daar kunnen zich allerlei soorten micromilieus ontwikkelen.
MonnikenbergMonnikenberg
Op de kluit spoelen nutriƫnten uit (heide, schapezuring), en onderaan spoelen deze in (wilgenroosje, braam).
Dit is werk voor specialisten. Het omlieren van bomen vereist veel vaardigheden. Welke richting laat je bomen vallen, hoe bevestig je bekabeling, waar veranker je de lier (trekapparaat). En er is veel spierkracht nodig (onze vrijwilligers hoeven daarna niet meer naar de sportschool).
De Japanse lariks is een exoot, een boomsoort die hier van nature niet thuishoort. De lariks is de enige naaldboomsoort die zijn naalden verliest. De bomen waren nog kaal; als je goed op de foto kijkt, zie je dat sommige knoppen aan het uitlopen zijn.
De ervaring leert dat deze soort al liggend blijft doorgroeien. Op de horizontale stam gaat hij nieuwe scheuten vormen, waardoor er een prachtige alternatieve struiketage wordt gevormd.
Monnikenberg

Het eindresultaat mag er wezen. Door de ingreep ontstaat er ruimte voor de ontwikkeling van allerlei natuurlijke processen. In de open ruimte valt er zonlicht op de bodem, waardoor veel kruiden, grassen en zaailingen kunnen ontkiemen. In samenhang met deze ontwikkeling komt er een reactie van de fauna. Er komen muizen, in de struiklaag kunnen Roodborst en Winterkoning een nest bouwen. En uiteindelijk komen dan allerlei predatoren weer aan hun trekken.

Monnikenberg
Op de oevers van deze poel (gelegen naast het lariksbos) hebben we alle opslag van bomen verwijderd: eiken, berken, grove dennen en lariksen.

Verslagen van de werkdagen

141129 blukbos 329 november 2014
Heitje in het Blukbos
Spanderswoud18 oktober 2014
Bosbeheer Spanderswoud
dassenraster plaatsen23 november 2013
Dassenraster voltooien
131102 tienhovenkanaal-112 november 2013
Tienhovensch kanaal
ankeveenseplassen12 oktober 2013
Ankeveenseplassen
130928 dassenraster-5-thumb28 september 2013
Dassenraster plaatsen
130831 laer-5-thumb31 augustus 2013
plaggen bij 't Laer
121103 kalkterrein-klein23 november 2012
Kalkterrein
natuurwerkdag
120825 ankeveenseplassen-425 augustus 2012
Ankeveensplassen